Son Düzenleme : 21 Şubat 2012 - Salı

Ana Sayfa »  » Keten Tohumu ile zayıflama

Keten Tohumu ile zayıflama

Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2012 - Salı

Keten Tohumu ile zayıflama

10 bin yıldır gıda olarak da kullanılan keten bitkisi, etkili bir gençlik, sağlık ve güzellik kaynağı
keten tohumunu hayatınıza sokun

keten tohumunda yok yok; kolesterol düşürücü, felç, kanser, unutkanlık önleyici, bağırsak çalıştırıcı ve temizleyici etkisi bunlardan birkaçı. uzmanlar, sıvı şeklinde, salataların üzerine serpiştirilerek veya günde bir çorba kaşığı şeklinde tüketmeyi öneriyor.

sağlık açısından pek çok yararı var keten tohumunun. yüksek oranda lif, omega-3, omega-6 yağ asitleri, protein, b12 vitamini, mineral ve amino asit içeren keten tohumu, özellikle mide-bağırsak sistemindeki sorunlar, fazla kilolar, yüksek kolesterol, yüksek kan şekeri, kemik zayıflığı, kalp-damar sağlığı, romatizmal hastalıklar, bazı deri hastalıkları, yaralar, solunum yolu rahatsızlıkları üzerinde olumlu etki yapıyor. anadolu’nun hemen hemen her yerinde yetişmesine rağmen, aslında keten tohumunun, layık olduğu ilgiyi pek de göremediğini söyleyebiliriz. hatta türkiye’de birçok doktor bile keten tohumunun şifa dağıttığından habersiz. oysa, günde bir çorba kaşığı keten tohumu sayesinde pek çok hastalıktan uzak durmak mümkün…

şifa kaynağı

latince adı ‘linum usitatissimum’ ile keten, dünyada tarımı yapılan ilk ürünler arasında yer alıyor. sadece dokumacılıkta, kumaş yapımında değil, yaklaşık 10.000 yıldır gıda olarak da kullanılıyor keten bitkisi. vatanının mısır olduğu düşünülüyor. çünkü milattan en az 5000 yıl önce mısırlılar keten bitkisini, mumyaları sarmak için yetiştirmeye başlamışlar. ancak artık türkiye ve hindistan dahil, tüm dünyada yetişiyor. uzmanlara göre sağlık açısından ketenin özellikle tohumlarından ve yağından yararlanmak gerekiyor. keten tohumunun yararlarından söz eden eskişehir anadolu üniversitesi eczacılık fakültesi farmakognozi anabilim dalı başkanı prof. dr. hüsnü can başer, keten tohumunun özellikle mide-bağırsak sistemindeki sorunlara karşı iyi geldiğini ve içerdiği yüksek oranda omega 3 yağ asitleri sayesinde, adeta bir şifa kaynağı olduğunu söylüyor. ayrıca anadolu üniversitesi tıbbi ve aromatik bitki ve ilaç araştırma merkezi (tbam) kurucusu ve eski müdürü olan başer, “keten tohumunun, ayrıca kolon kanserini önleyici etkileri hayvan deneylerinde de gösterilmiştir. keten tohumu içeren gıda takviyeleriyle kandaki kolesterol seviyesinde de düşme gözlenmiştir. klinik çalışmalarda keten tohumu destekli gıdaların kanser ve lupus nephritis gibi hastalıklarda olumlu etki yarattığı gözlenmiştir. keten tohumu, kalp-damar hastalıklarını da önler. ayrıca eklem romatizmasındaki yararlı etkilerinin keten tohumunda yüksek oranda bulunan linolenik asit ve sekoizolarisirezinol’den ileri geldiği sanılmaktadır” diyor. uzmanlar, keten tohumunu mutlaka yaşamımıza dahil etmemiz gerektiğini vurguluyorlar. bunun en önemli nedenlerinden biri de omega-3 yağ asitleri. keten tohumunun, adeta bir somon balığı kadar omega-3 içerdiğini belirten uzmanlar, bu yağların özellikle kalp sağlığı açısından vazgeçilmez olduğunu belirtiyorlar. prof. başer, “keten tohumu uzun zincirli omega-3 yağ asitlerine dönüşen alfa-linolenik asitçe (ala) zengindir. balık yağları gibi, bu yağ asitlerinin eksikliğini gidermek amacıyla bitkisel bir kaynak tercih edenler için gıda takviyesi olarak kullanılabilir. optimum ala miktarı günde bir veya iki tatlı kaşığı (2-9 g) keten yağı alınmasıyla temin edilebilir. tohum içinde yağ iki yıl süreyle muhafaza olur. yağ elde edildikten sonra dikkatle saklanmalı, raf ömrü etiketine yazılmalı, ısı ve ışıktan korunmalıdır. yağı dondurarak saklamak en iyi yoldur” diyor. hem dövülmüş keten tohumu hem de keten tohumu yağının, çeşitli kronik hastalıkların tedavisinde, özellikle de kalp rahatsızlıklarının önlenmesinde ve hormona bağlı kanserlerden korunmada ümit vaat ettiğini belirten başer, keten tohumunun normal diyetin parçası olarak gıda maddelerine katılarak rahatlıkla kullanılabileceğini söylüyor. başer, “güvenirliğinin yüksekliği ve başka ilaçlarla etkileşmemesi nedeniyle ideal bir gıda bütünleştiricidir” diyor.

zayıflatıcı özelliği de var

keten tohumunu özellikle kadınlar için cazip kılan en önemli özelliği ise, zayıflatıcı özelliğe sahip olması. yıllardır mısır çarşısı’nda ‘şifa dağıtan’ ucuzcular gıda maddeleri sanayi ve ticaret a.ş. yönetim kurulu başkanı eczacı dilaver kadıoğlu ise bu bitki işine, eğitimsiz aktarların değil de, mutlaka eczacıların sahip çıkması gerektiğini savunuyor. yaklaşık 170 yıllık bir geçmişi olan ‘ucuzcular baharat’ta yaklaşık 6000 çeşit baharat, ot, kök bulabilmek mümkün. bunlardan bir tanesi de keten tohumu. keten bitkisinin yaprağından tohumuna kadar her tarafının yararlı olduğunu belirten kadıoğlu, “keten tohumunun ayrıca zayıflatıcı özelliği de var. tokluk hissi uyandırarak kişinin daha az yemek yemesine yol açıyor. zayıflatıcı özelliği, aslında içerdiği omega-3 yağ asitlerinden kaynaklanıyor. tıpkı balık gibi etkisi var keten tohumunun. keten tohumu, somon balığı kadar omega-3 yağı içeriyor. günde 1 yemek kaşığı alındığında ayda ortalama 4-5 kilo verilebilir. ancak tabii ki bu, kişiden kişiye ve bünyeden bünyeye de değişir. bir uzmana danışmak çok önemli” diyor. nedense ‘doğal’ gıdaların veya bitkilerin zararsız olduğuna inanılır türk toplumunda. oysa bir bitki de bilinçsiz kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabiliyor. kadıoğlu, “suyun bile fazlası zarar. keten tohumunu da dozunu kaçırarak tüketirseniz, bağırsaklar fazla yumuşar ve vücut aşırı su kaybeder. dolayısıyla aşırı kilo kaybı olur. ideali günde bir yemek kaşığı. ama kilo sorununa göre alınması gereken dozaj değişebilir. aslında bu dozajı insanlar kendileri de ayarlayabilirler. bağırsaklar fazla yumuşamayacak şekilde kullanılırsa dozu kaçırılmamış olur” diyor. insanların bitkileri her derde deva olarak görmelerini yanlış buluyor kadıoğlu ve ekliyor: “insanlar genellikle bu bitkileri kullanınca düzenli olarak kullanmaları gereken ilaçları almıyorlar. bu yanlış. tedavilerini ihmal etmemeliler. alınması gereken ilaçlar alınmalı. ayrıca bu bitkilerin de herhangi bir baharatçıdan alınmaması lazım. bu işlerle mutlaka bir eczacının uğraşması g

bilinen ciddi bir yan etkisi yok susama benzeyen, ancak kahverengi olan, parlak bir madde keten tohumu. özellikle gıda sanayiinde, başta ekmekler, kurabiyeler, börekler olmak üzere pek çok unlu mamullere katılarak da kullanılıyor. keten tohumunu yağ, tohum, ya da öğütülmüş toz şeklinde kullanmak mümkün. doğal tıp derneği başkanı dr. ender saraç, “amaca göre kullanım şekli değişir. bazen kabuklu, bazen de kabuksuz tüketmek gerekebilir. yeterince posalı, lifli gıda tüketmeyen insanlara bunu öğütmeden vermek daha yararlı. çekirdek haliyle, posalı, lifli şekilde tüketmek daha iyi. normal hazım yapabilen bir insan, çekirdek haliyle tüketebilir. bazı kişilerde belki gaz yapabilir, ama bu kişilere de keten tohumunun üzerine bir fincan rezene çayı içmelerini öneriyorum ve sorun ortadan kalkıyor. keten tohumunun bilinen ciddi bir yan etkisi yok” diyor. keten tohumunun en büyük etkisi, müshil, yani bağırsakları çalıştırıcı olması. uzmanlar özellikle de kabızlık sorunu olan kişilere keten tohumunu öneriyorlar. genellikle tohumların tüketildiğini, ancak son yıllarda keten tohumu yağının da yaygınlaşmaya başladığını belirten saraç, “keten tohumu yağı bağırsakları çalıştırırcı, temizleyici ve iç organların yüzeylerini rahatlatıcı olarak kullanılıyor. ayrıca cildi yumuşatıyor ve öksürüğe karşı iyi geliyor. kolay bozulan bir şey değil. yani herhangi bir kavanozda uzun süre saklanabilir. ayrıca ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak da kullanılabilir. öksürükte, gıcıkta, ses kısıklığında ve de gastrit gibi mide sorunlarında da olumlu etkisi var” diyor. keten tohumunun ciddi miktarda b12 vitamini içerdiğini de sözlerine ekleyen saraç, özellikle vejetaryenlerin keten tohumu alımına dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor. saraç, “son yıllarda dünyada vejetaryenlik çok arttı. vejetaryenlerin en çok dikkat etmesi gereken konular ise kansızlık açısından demir, çinko ve b12 vitamini. demir ve çinko doğadaki pek çok bitkide var. ama hayvanlar ve hayvansal protein dışında b12′nin yüksek oranda bulunduğu tek gıda keten tohumu. dolayısıyla keten tohumu, özellikle vejetaryenler için vitamin b12 açısından çok gerekiyor. her baharatçıda bir eczacı olmalı…”

Keten tohumu sindirim sistemini düzenleyerek zayıflamaya katkı sağlar, kilo vermek için kullanılır. Zayıflamak için kullanıyorsanız Keten tohumunu kaynatılarak içilebilir, yada döverek, toz haline getirip, bir kaşık ağza atıldıktan sonra arkasından su içilebilirsiniz. Diyet yaparken hayvansal kaynaklı yağ alımı yerine bitkisel kaynaklı yağları almaya özen göstermelisiniz. Omega-3; retina, beyin ve sperm hücrelerinin işlevi açısından da son derece önemli. Eksikliği; retinada görme fonksiyonunun azalmasıyla sonuçlanıyor, ayrıca dikkat ve davranış bozukluklarına da neden olabiliyor. Omega- 3; ceviz, fındık, soya fasulyesi, lahana, ıspanak, brokoli, marul, keten tohumu, yağlı balıklar ve balık yağında zengindir. Lifler, sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme tavsiyelerinin en tepelerinde yer bulmaya başladı. Keten tohumu çözünür ve çözünmez lifler bakımından da oldukça zengindir.Liflerim midede doygunluk hissi yaratması diyet için son derece önemlidir, üstelik hemen hemen hiç kalori vermediği de düşünülünce kilo vermek için vazgeçilmezdir, zayıflamak isteyenler için, lifi seçkin bir araçtır. Çok etkili müshil ilaçlarının, sürekli kullanım halinde bağırsakları tahriş ettiği ve organizma için gerekli olan minerallerin (özellikle potasyum) azalmasına yol açtığı artık biliniyor. Halbuki, keten tohumu kullanımında bu tür yan etkiler kesinlikle söz konusu olmaz. Çünkü keten tohumunun müshil etkisi mekaniktir. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere, en az ikişer yemek kaşığı dolusu, ezilmiş veya öğütülmüş keten tohumu, bol suyla yutulmalı, daha sonra da 1-2 bardak su içilmelidir. Bağırsaklara ulaştığında genişlemeye başlayan keten tohumu, bağırsakları uyarır

Bu özellik sayesinde keten tohumu düzenli kullanımda bir süre sonra barsak peristaltiği normal olarak çalışmaya başlar. Barsak pasajlarından geçerken içermiş olduğu değerli sabit yağlar da emilime uğrar. Böylece gereksinim duyulan enerji karşılanmış olduğu gibi, tokluk, barsakta doluluk hissi vermesi, özellikle rejim yapan kişilerde sağlıklı kilo verilmesine yardımcı olur.

Günde 1 yemek kaşığı keten tohumu tüketilmesi yeterlidir. Hamile, emziren kadınlar ve küçük çocukların ise kullanmaması önerilir. Yeterli miktarda balık tüketmiyorsanız (Omega-3 yağ ihtiyacınızı karşılamak için), hamur işlerine de keten tohumu ekleyebilirsiniz.

Keten tohumları sert olduğundan dikkatli bir çiğnemede bile yeterince öğütülemeyebilirler, bu da yeterince sindirilmeden vücuttan atılmalarına sebep olur. Öğütülmüş keten tohumunun sindirimi çok daha kolaydır. Keten tohumunu öğütmek için karabiber veya kahve el değirmenleri ya da bu tip tohumları öğütmek için özel olarak üretilmiş elektrikli öğütücüler kullanılabilir.

Keten tohumu oda sıcaklığında bir yıl tazeliğini korur. Öğütülmüş keten tohumu ise 30 gün boyunca hava geçirmez kapaklı bir kavanozda saklanabilir.

KETEN TOHUMUNUN YARARLARI

* Mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir.

* Bağırsakları yumuşatır, kabızlığa iyi gelir.

* Kemikleri güçlendirir. Özellikle menopoz döneminde yararlıdır.

* Bağışıklık sistemini güçlendirir.

* Menopoza bağlı şikâyetleri hafifletir.

* Kalp-damar hastalıklarından korur.

* LDL Kolesterol ve Trigliserit seviyesini düşürür.

* Yüksek tansiyonu düşürür.

* Romatizmal hastalıkları önler.

* Sinir sistemini güçlendirir.

* Hafızayı güçlendirir.

* Kan şekerini dengeler.

* Konsantrasyon bozukluğuna karşı iyi gelir.

* Yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir.

* Haricen kullanılarak yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.

* Egzama ve sedef hastalıklarında kullanılır.

* Nasırlarda kompres olarak kullanılır.

* Solunum yolu hastalıklarında olumlu etki yapar.

* Ruhsal bozukluklara karşı iyi gelir.

* Öksürüğü giderir.

* Ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak kullanılır.

* Lifleri sanayide, özellikle dokumacılıkta kullanılır.

KETEN TOHUMU NASIL TÜKETİLİR?

* Kaynatılarak içilebilir.

* Dövülerek, öğütülerek toz haline getirilebilir. Bir kaşık ağza atıldıktan sonra arkasından su içilebilir.

* Kavrulmuş olarak tüketildiğinde daha lezzetli olur. Keten tohumunun çok özel bir tadı veya kokusu yoktur, ama kavrulunca güzel bir tada kavuşur.

* Tohum şeklinde tüketilecekse iyice çiğnenmelidir.

* Sizler de mutfakta keten tohumunu el altında bulundurarak, onu öğütülmüş halde salatalarınıza, yoğurdunuza, müslinize serpebilir, fırında yaptığınız hamur işlerine katabilir, pilavdan çorbalara, tatlılardan tuzlulara her yemeğinizde kullanabilirsiniz.

Yorum Yap
<

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

En Çok Okunanlar

  • Göbek eritme hareketleri
    Evde göbek eritin Göbeğinizden bir an önce kurtulmak istiyorsanız egzersiz konusunda bilinçlenmelisiniz… Dört tane ana karın kası grubu vardır. Bunlar üst karın ve alt karın kaslarımız ve çapraz karın kaslarıdır. Kısa mekikler yapmak üst karnı aktif...
  • Tereyağı Diyeti
    Tere yağı diyeti nedir, Tere yağı diyeti nasıl yapılır, Tere yağı diyeti hakkında bilgi, Tere yağı diyeti ile ilgili bilgi, Tere yağı diyeti tarifi ile zayıflama ve kilo verme, Tere yağı diyetinde sabah öğle ve akşam ne yenilir Ekim ayında popüler...
  • Kolay Zayıflama Yolları
    Zayıflamak için iradenizi kuvvetlendirmelisiniz. Böylece şişman gövdelerin zayıf iradesi olur tezini yıkmış ve bu tür genellemelerden sıyrılmış olursunuz. Bir düşünsenize, sizi diğer insanlardan ayıran ne? İradesiz olmanız mı, ya da yemek yemeye dur...
  • Düzenli spor yapmayanlar dikkat
    Sakatlanmaların büyük çoğunluğu düzenli spor yapmadığı halde, 3-4 dakikalık ısınma hareketlerinden sonra spor yapmaya çalışan kişilerde görülüyor. Hobi olsun diye spor yapanlar, 5-10 dakika ısınma hareketi yapmanın yeterli olduğunu düşünüyor. Sporcunun...

Son Eklenen Yazılar

Diyet değil, seks!

En Çok Yorumlananlar

İnsanlar yaradılış gereği cinsel dürtülere sahiptirler. Yaratan tarafından insanlara verilen bu duygular insanlarda ebediyen olacaktır. Cinsel duygularla beslenen bir erkek yada kadının karşı cinse ilgiler duyması son derece normal bir durumdur. İnsanlar yaradılış gereği üreme duygularıyla yaratılırlar ilk insandan günümüze kadar gelebilmemizin ana unsurlarından bir tanesi üremektir. İnsanlar zamanla ölürler bu ölenlere karşı da insanların üremeleri gerekmektedir. Dünya düzeninin gereği olan bu duygulara bu şekilde bakınca cinsel duygular son derece normaldir. Cinsel duyguların diğer adı ise bazı insanlar tarafından porno olarak nitelendirilmektedir. Porno, ülkemizde pek çok insan tarafından yadırganarak ve ön yargı ile karşılanan bir sikiş video türüdür. İnsanların cinsel duygularını bastırmak üzere yapılan bu video türleri ülkemizde ön yargı ile karşılanmasına karşın tüm dünyada beğenilerek takip edilen video türlerinden bir tanesidir. Bu beğenmelerin karşılığında ise dünya genelince hızla gelişmekte ve genişlemekte olan porno sektörü yoluna devam etmektedir. . Dünyada en fazla porno film üreten Amerika Birleşik Devletleri'nde her 30 dakikada bir rus porno video çekilmekte ve dünyaya servis edilmektedir. Porno sektörünü taklip etmenin birkaç yolu vardır. Bunlar televizyonlardaki türk porno kanalları, dergiler, gazeteler ve bunların yanında günümüzün en önemli, iletişim organı olan internettir. İnternet üzerinde dünya genelinde bir çok porno site vardır. Bu porno siteler porno videolarının kalitelerine göre ayrılmaktadır. Dünya üzerinde en çok para kazandıran sektör de pornodur